top of page

Yas Üzerine...

Biraz yakından bakınca hayatımızda pek çok şeyin yas ile ilgili olduğunu görebiliriz. Yas genelde “sevdiğimiz bir şeyin kaybı sonucunda hissettiğimiz yoğun acı” olarak tanımlansa da bu tanım yası açıklamamızda bazı noktalarda yetersiz kalıyor.

Her kayıp bir yastır. Yas, hayatımızın tam da merkezindedir. Doğumla başlar ve ölene kadar sürer. İnsanın doğumu acılarının da başlangıcı olur. Doğumla birlikte sıcak ve rahat olan anne karnından ayrılarak ilk kaybımızı verir ve ilk yasımızı yaşarız. Sonra annemizin memesinden ayrılırız, şefkatle verilen ılık sütü ve anne teninin sıcaklığını kaybederiz. Bu bir yastır.

Yürümeye başlarız, bir bakıma daha bağımsız olsak da anne kucağındaki rahatlığı kaybederiz. Bu bir yastır.

Okula başlarız. Bize tanıdık gelen güvenli çevreden uzaklaşmanın kaybını yaşarız. İlerleyen yıllarda kendimize amaçlar oluştururuz. Böylece amaçsızca geçirdiğimiz zamanları kaybederiz. Bu bir yastır.

Evleniriz, bekarlığı kaybederiz.

Çocuğumuz olur. Belki iyi görünen bir vücudu, uykuya doyduğumuz geceleri kaybederiz. Bu bir yastır. İlerleyen yaşlarda emekli olur, üretkenliğimizi kaybederiz. Yaşlanırız, gençliğimizi, sağlığımızı kaybederiz.

Hayattaki her dönemecimiz bir yastır. Yası yaşayarak büyür ve olgunlaşırız. Kayıpla başa çıkabilme en önemli becerilerden birisidir. Kaybı göze alamadığımızda bir sonraki adıma geçemeyiz.

Her kazancı bir kayıp vererek elde ediyoruz. Yetişkin olabilmek için çocukluktan, evlenebilmek için bekarlıktan vazgeçmemiz gerekiyor mesela.

Yas, yaşanması gereken çok doğal bir süreç. Nasıl yaşanacağı konusuna gelince; yapmamız gereken en önemli şey, yasla birlikte gelen duyguları yaşamaya izin vermek. Üzülmenin, zihnen ve bedenen durgunlaşmanın hayatın bir parçası olduğunu kabul etmek, gelen acı verici duyguları geçiştirmeden, yok saymadan onlarla kalabilmek, onları misafir etmek…

Bizden giden her neyse buna veda etmek zor. Bu zorluğu görmezden gelip canımız hiç acımamış gibi davranmak yerine duygumuzu kabul edersek, hayat dönemeçlerini sağlıkla geçebilir ve bir sonraki noktaya ulaşabiliriz.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page